Asociatia Generatia Schimbarii-AGES si-a propus prin toate activitatile derulate sa creeze un cadru propice dezvoltarii resurselor umane, dezvoltarii de programe si implementarii de proiecte care sa promoveze si sa sustină educatia tuturor categoriilor de persoane. Oferim tinerilor consiliere si formare profesionala-prin cursuri acreditate, dar incercam si sa schimbam modul in care acestia privesc consilierea in cariera din timpul scolii, modul in care se implica in a avea experienta de munca. Majoritatea activitatilor derulate de noi au ca si grup tinta tinerii din scoli, liceee sau tineri care se afla in perioada de cautare a unui loc de munca. Problemele identificate in cadrul organizatiei legate de consilierea in cariera in vederea ocuparii unui loc de munca in conformitate cu propriile abilitati, s-au suprapus cu prioritatile programului Erasmus+ si a luat nastere ideea acestui proiect.
Proiectul Be on your way! isi propune ca timp de 11 zile, 56 de tineri din Romania, Bulgaria, Italia, Lituania, Spania, Turcia si Ucraina, cu varsta intre 16 si 30 de ani sa dezvolte noi competente legate de consilierea in cariera, folosind metode informale si non-formale. Reprezentantii organizatiilor partenere au stabilit ca din fiecare organizatie sa participe cate 8 tineri – 4 persoane de sex feminin si 4 persoane de sex masculin, cu varste intre 16 si 30 ani, coordonati de un lider de grup, care provin dintr-un mediu defavorizat-economic, etnic, geografic, din familii numeroase; identificati pe baza unui chestionar aplicat de organizatiile partenere in proiect. In timpul activitatilor se vor utiliza metode de lucru informale si non-formale, cum ar fi: prezentarea, jocuri de cunoastere, dezbatere, jocul de rol, simularea, lucrul în echipa, work-shop, Cafeneaua publica, Biblioteca vie, etc. Se vor urmari cele 8 competente cheie (care vor sta la baza certificatului YouthPass):
-comunicarea in limba maternă
-comunicarea in limbi straine-engleza
-competente de baza privind stiint si tehnologia
-competenta digitala
-capacitatea de a invata
-competente sociale si civice
-simtul initiativei si al antreprenoriatului
-constiinta si expresia culturala.
Proiectul isi propune urmatoarele obiective:
1.cresterea cu 80% a cunostintelor legate de consilierea in cariera in vederea angajarii in concordanta cu competentele proprii pentru 56 de tineri cu varsta 16-30ani, participanti din Romania, Bulgaria, Italia, Lituania, Spania, Turcia, Ucraina prin participarea la activitatile proiectului pe durata a 11zile;
2.cresterea cu 50% a nivelului de implicare in activitati economice sau de voluntariat in randul tinerilor monitorizati pe o perioada de 1an-dupa finalizarea proiectului, prin sporirea competentelor asociate cu identificarea si aplicarea pentru un loc de munca si cresterea stimei de sine in randul tinerilor;
3.scaderea cu 3% in urmatorul an de la derularea proiectului, a abandonului scolar sau a primului loc de munca, pentru comunitatile din care fac parte tinerii.
Impactul imediat asupra tinerilor este satisfacţia lucrurilor noi învatate si cresterea stimei de sine. Prin toate activitatile tinerii vor fi incurajati sa se descopere. Vor lucra in echipă, vor comunica si vor coopera pentru indeplinirea sarcinilor din activitatile propuse. Activitatile si metodele alese de promotori determină o acumulare gradata a informatiilor legate deconstruirea carierei, a cunostintelor de limba engleza. Deoarece echipele vor fi mixte ca nationalitate, gen, varsta, participantii vor fi din ce in ce mai putin inhibati in a lucra unii cu altii, in a comunica. Experienta acumulata in timpul proiectului va contribui la dezvoltarea personala a fiecarui participant.
Certificatele YouthPass care vor fi eliberate pentru a atesta competentele capatate si/sau dezvoltate au la baza: autoevaluarile tinerilor, evaluarile liderilor si rezultatele de la testele de evaluare – initial si final.
Impactul de lunga durata este legat de multiplicarea cunostintelor in organizatiile din care provin tinerii. Așa cum am mai precizat, fiecare organizatie partenera in proiect va organiza in lunile iunie-august 2018 activitati work-shop cu tema proiectului. În aceste activitati tinerii participanti la schimb vor avea rolul de a impartasi cunostintele acumulate, folosind metodele utilizate in timpul proiectului, cu accent pe metodele non-formale – tinerilor din organizatiile din care fac parte, prietenilor, colegilor, familiilor. Estimam ca fiecare organizatie poate ajunge direct la 200 de tineri, avand astfel un grup tinta de 1400 tineri cu varsta intre 16-30 ani, fete si baieti in egala masura.
Toate activitatile contribuie la cresterea competentelor tinerilor participanti, a tinerilor din grupul tinta de diseminare, dar si la cresterea organizatiilor partenere in ceea ce priveste competentele membrilor, a echipelor coordonatoare de proiect. Pe de alta parte creste vizibilitatea unor programe europene, asa cum este Erasmus+.

Coordonator:

Asociația Generația Schimbării-AGES

Parteneri:

Civic Organization “Development and Initiative”

Karaman Genclik Kulubu Dernegi (Karaman Youth Club Association)

FUNDACJA MLODZI DLA EUROPY

SDRUZHENIE WALK TOGETHER

ASOCIACIJA APKABINK EUROPA

FUNDACION UNIVERSITARIA SAN ANTONIO

 

Finanțator:

Finantat prin programul Erasmus+ gestionat în România prin Agenția Națională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale (ANPCDEFP).

 

Presa:

Be on your way! 56 de tineri învață la Comănești cum să-și aleagă cariera

Turkey press article 

Turkey press article 2

Facebook page

Project Brochure

 

Start: 01-10-2017 – End: 31-08-2018

Project Reference: 2017-2-RO01-KA105-037625

EU Grant: 34893 EUR

Programme: Erasmus+

Key Action: Learning Mobility of Individuals

Action Type: Youth mobility