In zilele noastre, într-o perioadă de recesiune economică, economia socială este pe plan internațional una dintre principalele probleme în politica publică europeană.
Motivul pentru aceasta este faptul că economia socială luptă împotriva excluziunii sociale și a șomajului.
Oamenii care nu au calificările necesare și de experiență de muncă a obține posibilitatea de a reveni la locul de muncă sau pentru a găsi de lucru. Mai mult decât atât, de-industrializare în multe țări europene a limitat timpul permanent, plin și de muncă formală. În aceste condiții, economia socială pare a fi cea mai bună opțiune ca o sursă suplimentară de locuri de muncă, deoarece generează locuri de muncă și a spiritului antreprenorial, prin satisfacerea nevoilor sociale și de foarte multe ori prin desfășurarea excluse social.
Parțial în interiorul și parțial în paralel cu universul organizațiilor din domeniul economiei sociale, întreprinderile sociale au apărut în ultimii ani, ca un fenomen nou și foarte semnificativ. De-a lungul ultimilor ani, unele întreprinderi sociale au crescut și dezvoltat – dar multe sunt încă în așteptare pentru a lua primul pas.
Prin acest proiect ne propunem asigurarea unei abordări antreprenoriale pentru rezolvarea problemelor sociale și de mediu în țările parte a proiectului și încurajarea și sprijine în dezvoltarea unei noi generații de antreprenori sociali.
Obiectivele de învățare ale acestui proiect sunt:
-Cum poti deveni un antreprenor social și cum poți schimba comunitatea din care faci parte;
-Înțelegerea conceptului de antreprenoriat social și dobândirea de cunoștințe în lucrul cu tinerii;
-Cum poti crea o afacere cu un impact social prin dobândirea de competențe și cunoștințe pentru idei de afaceri sociale si metode de scriere de proiecte și a planuri de afaceri;
-Dobândirea de abilități și cunoștințe care îi vor ajuta participanților să obțină accesul la piața muncii;
-Descoperirea sau/si înțelegerea mai bine a problemelor sociale și de mediu din țările din care fac parte participanții și cunoaștințe despre situația din alte țări;
-Inspirație și motivare a participanților să aducă schimbări în comunitățile din care fac parte și să înceapă să lucreze pentru îmbunătățire situației comunitaților din care fac parte
Oferă posibilitatea de a întâlni posibile grupuri de tineri din țările din Europa.
Proiectul va avea o durata de 11 zile, la care vor participa 56 de participanți.
Activitatile din cadrul proiectului vor fii realizate de echipa de proiect din cadrul organizatiei AGES – dar cel putin o sesiune urmeaza sa fie sustinuta de echipele din tarile partenere. Pentru ca tinerii participantii sa isi dezvolte calitati precum: vorbitul in public, pregatirea si sustinerea unei sesiuni de activitate non-formala.
Acest proiect se bazeaza pe educația non-formală.
La finalul proiectului este de așteptat ca participanti să aibă idei concrete despre afacerile sociale, sa poata cauta oportunitati si surse de finantare pentru proiectele de antreprenoriat social în țările din care aceștia fac parte și de a continua cooperarea transnationaal prin crearea unei rețele între participanti.
In viitor ne dorim să adunăm în cadrul unui nou proiect particanții pentru a dezvolta ideile cu care aceștia au plecat in urma schimbului de tineri pentru crearea unor afaceri sociale sustenabile in tarile lor de origine. De asemenea dorim dezvoltarea ideilor și tineriilor – în mod direct dezvoltarea etapă cu etapă a unor afaceri sociale dacă aceștia vor dori să înceapă una. Acest lucru se va realiza prin întălniri cu antreprenori sociali prin furnizarea unei game de suporturi care includ surse de finanțare la nivel European, pregătire tehnică, coaching online, îndrumare spre site-uri de internet sau alte link-uri unde pot găsi antreprenori sociali.

Coordonator:

Asociația Generația Schimbării-AGES

Parteneri:

FUNDACION UNIVERSITARIA SAN ANTONIO

WALK TOGETHER ASSOCIATION

Karaman Genclik Kulubu Dernegi (Karaman Youth Club Association)

COMUNE DI TORINO

Civic Organization “Development and Initiative”

ASOCIACIJA APKABINK EUROPA

 

Finanțator:

Finantat prin programul Erasmus+ gestionat în România prin Agenția Națională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale (ANPCDEFP).

 

Presa:

Pregătit pentru Antreprenoriat Social

 

Start: 01-07-2017 – End: 30-06-2018

Project Reference: 2017-1-RO01-KA105-036231

EU Grant: 39979 EUR

Programme: Erasmus+

Key Action: Learning Mobility of Individuals

Action Type: Youth mobility