Despre programul Award

Programul The Duke of Edinburghʹs International Award este rezultatul eforturilor a trei oameni – ASR Prințul Philip, Duce de Edinburgh,  în colaborare cu Kurt Hahn, educationalist german, şi Lordul John Hunt, liderul primei ascensiuni reușitepe Everest – care au realizat faptul că dezvoltarea tinerilor era deficitară în anumite domenii importante și astfel au hotărât să creeze un program care să reprezinte ”un set de abilități în arta de a fi independent”.

Răspândirea ulterioară a Award-ului pe tot globul este o dovadă a atractivității universale a programului și a viziunii fondatorului său. Totuși, chiar ASR recunoaște că acest lucru l-a luat prin surprindere:

”Când proiectul pilot al Award-ul a fost lansat în 1956, nimeni nu avut nicio idee asupra ceea ce s-ar putea întâmpla. Evenimentul a fost un succes instant, iar Award-ul crește și se extinde de atunci în întreaga lume.”

ASR Ducele de Edinburgh a rămas dedicat porgramului Award de la nașterea sa, de peste 60 de ani, în special în recunoașterea realizărilor participanților Award și a adulților care îi susțin.

The Duke of Edinburgh’s International Award este liderul programelor de dezvoltare personal şi se adresează tinerilor cu vârsta cuprinsă între 14 și 24 de ani.

Programul este rezultatul eforturilor a trei oameni – ASR Prințul Philip, Kurt Hahn, educationalist german şi Lordul John Hunt, liderul primei ascensiuni reușite pe Everest – care au realizat faptul că dezvoltarea tinerilor era deficitară în anumite domenii importante.

Programul Award a evoluat foarte mult din 1956, când a fost lansat în Marea Britanie şi are ceva nou de oferit fiecărui tânăr din lume, indifferent unde se află şi oricare ar fi circumstanţele în care se află.

Extinderea la nivel global din ultimii 50 de ani a facilitat accesul la program a unui număr din ce în ce mai mare de tineri – peste 8 millioane din peste 140 de ţări şi teritorii. Impactul programului Award-ului asupra multora dintre aceşti tineri este extraordinar: le-a transformat viaţa.

În România programul a fost introdus în anul 1991 de sora Agnes în Parohia Romano-Catolică din Motru, desfăşurându-se la nivel local până în anul 2011. Începând cu anul 2011, programul a cunoscut o extindere la nivel naţional, fiind implementat cu success în mai multe oraşe din ţară.

În aprilie 2013 a fost semnată licența pentru Award-ul în România în prezenţa Secretarului General, John May, astfel încât ţara noastra devine Autoritate Naţională Award. Acest lucru a fost posibil datorită sprijinului Asociaţiei Little People România.

Începând cu iunie 2013 programul The Duke of Edinburgh’s International Award România este patronat de Alteţa Sa Regală Principesa Moştenitoare Margareta a României.

Primul eveniment în calitate de Patron a fost Gala Regală în scopul lansării oficiale a programului The Duke of Edinburgh’s International Award România, eveniment unic care a adus împreună Familiile Regale din România şi Marea Britanie, Ministerul Educaţiei Naţionale şi peste 150 de reprezentanţi din mediul public şi privat, sponsori şi parteneri.

Evenimentele au continuat cu semnarea parteneriatului cu Ministerul Educaţiei Naţionale şi Prânzul Regal al Femeilor de Afaceri organizat şi găzduit de Casa Regală a României.

De la lansarea oficială din 2013 a progrmului, Award-ul a cunoscut o extindere rapidă, formând peste 1000 de adulți voluntari ca Lideri Award, peste 30 de formatori care fac posibilă răspândirea programului în toate comunitățile din țară și peste 60 de supraveghetori și evaluatori, care asigură calitatea desfășurării secțiunii de Aventură.

Până în prezent peste 3000 de tineri au luat parte la program, descoperindu-și noi abilități și dezvoltându-le pe cele existente.

Începând cu luna martie 2018, Asociatia Generatia Schimbarii – AGES este unitate operationala in cadrul programului  The Duke of Edinburghʹs International Award,  avand inscrisi  7 tinerii in cadrul programului.

De asemenea Asociatia Generatia Schimbarii – AGES  este implicata in cadrul  proiectului susțint si dezvoltat de catre The Duke of Edinburg’s International Award  – InSide Out, proiect ce se adresează tinerilor aflați în Centrele de reeducare și penitenciare: Centrul de reeducare de la Buziaș, Centrul de reeducare de la Târgu Ocna și Penitenciarul Codlea.

Grup țintă:

Tinerii din centrele de reeducare și penitenciare;

Tinerii a căror acces la programul Award este limitat de lipsa livrării programului la nivel local.

Scopul proiectului este de a contribui activ, prin intermediul programului Award, la devzoltarea personală a tinerilor din centrele educaționale (Administrația Națională a Penitenciarelor are două tipuri de indtituții de corecție pentru tineri: pentru cei cu vârsta cuprinsă între 14-18 ani centre de educare/reeducare, unde sunt lipsiți de libertate, dar au acces la diferite activități care îi ajută să se integreze și penitenciare unde sunt tinerii de peste 18 ani) pentru a îi reintegra în societate, a diminua rata de recidivă și pentru a contribui la dezvoltarea lor persnală prin crearea de lideri printre tinerii care au fost eliberați din centre.

A face programul Award accesibil tuturor tinerilor cu vârsta cuprinsă între 14-19 ani din centrele de reeducare, și către tinerii cu vârsta între 19-24 ani din penitenciarele din România, tinerilor între 14-24 ani care au fost eliberați din centre prin Administrația Națională a Penitenciarelor, cu scopul de a spori implicarea activă a instituțiilor în programele de voluntariat.

Durata Proiectului:

36 luni, până la 31 decembrie 2018

 

Vezi mai mult.