Tinerii sunt grupa de varsta cea mai afectata de saracie, alaturi de copii si cea mai deprivata pe diferite domenii cum ar fi locuirea, educatia, ocuparea si anumite dimensiuni specifice ale sanatatii.

Riscul este de cumulare a deficitelor pe aceste dimensiuni si de creare a unei adevarate capcane a excluziunii sociale, care sa conduca la marginalizarea sociala a unor grupuri de tineri si pierderea potentialului acestora de a genera dezvoltare sociala pentru societate in ansamblu. Strategia Nationala in domeniul tineretului 2014-2020 identifica grupuri mult mai vulnerabile: tinerii strazii, tinerii romi saraci, tinerii iesiti din sistemul de ingrijire rezidentiala, tinerii din zonele sarace compacte teritorial, tinerii victime ale exploatarii pentru munca si in scopuri sexuale, tinerii abandonati de familii, tinerii cu HIV/SIDA, mamele adolescente si tinerii discriminati pe diferite criterii: varsta, sex, orientare sexuala sau etnie. Unul din obiectivele Strategiei Nationale in domeniul tineretului 2014-2020 (pg.52) este Directionarea educatiei non-formale spre reintegrarea sociala a tinerilor exclusi social, asigurarea mentinerii sau restabilirii accesului la educatia formala in paralel cu o reala promovare a invatarii non-formale si informale si a recunoasterii competentelor dobandite. Pe de alta parte rata ocuparii tinerilor in Romania (15–24 de ani) are o valoare de 29%, in timp ce media aceluiasi indicator in Uniunea Europeana este de 37% la nivelul anului 2012 (Eurostat www.ec.europa.eu) In activitatile pe care le-am derulat – atat cele care implica activitatile proiectelor Erasmus+, cat si cele obisnuite ale asociatiei, am intalnit tineri care nu-si asuma responsabilitatea proprie-a educatiei proprii, a dezvoltarii, a afirmarii parerilor personale, a dorintei a deveni independent financiar. In permanenta trebuie sa incurajam tinerii sa vorbeasca, sa ia cuvantul, sa-si exprime propriile idei, sa ia initiativa in grupurile de lucru. Dupa un timp petrecut impreuna in activitati, acestia au vizibile modificari de comportament-devenind mai increzatori, mai dornici de a se exprima, de a emite noiidei, de a lua initiative. Aceasta ne-a condus la ideea proiectului, fiind si in concordanta cu credinta noastra ca leadership-ul este o caracteristica umana ce se invata si se dezvolta.

 

Identificam urmatoarele probleme:

1.nivelul redus de cunostinte legate de leadership

2.lipsa implicarii tinerilor in toate domeniile vietilor lor

3.neincredere in fortele proprii

Carentele legate de lipsa implicarii tinerilor in luarea deciziilor privind diferite aspecte ale vietii, ca si lipsa implicarii societatii – inclusiv a scolii in dezvoltarea acestui aspect poate avea repercursiuni pe termen lung asupra societatii, care conduc in timp la:

– cresterea gradului de neimplicare in societate a tinerilor

– cresterea dificultatii in comunicarea si cooperarea institutionala

– dificultati in integrarea sociala.

Solutia pe care am identificat-o este implicarea tinerilor in activitatile organizationale, dezvoltand calitatile de lider din fiecare, explicarea faptului ca aceasta abilitate se

educa si se dezvolta prin invatare non-formala (in special) si prin practica, prin interactiuni cu alti tineri si chiar cu lideri recunoscuti.

Proiectul Tomorrow’s leaders are forming today are urmatoarele obiective:

  • cresterea nivelului de cunostinte despre leadership pentru un numar de 48 de tineri cu varsta cuprinsa intre 16 si 30 de ani, proveniţi din Bulgaria, Cehia, Croatia, Lituania, Polonia, Romania, Turcia si Ucraina pe o perioada de 11 zile;
  • cresterea competentelor cheie legate de comunicarea intr-o limba straina – limba engleza fiind limba proiectului;
  • cresterea competentelor legate de metodele de lucru nonformale pentru un numar de 48 de tinericu varsta cuprinsa intre 16 şi 30 de ani, proveniti din 8 tari timp de 11 zile, precum si a celor 8 lideri;
  • cresterea stimei de sine şi a dezvoltarii personale pentru un numar de 48 de tineri cu varsta 16-30 de ani, proveniţi din cele 8 tari pe o perioada de 11 zile.

Impactul preconizat al proiectului asupra grupului tinta si asupra comunitatii are efecte atat petermen scurt, cat si pe pe termen lung. Proiectul are 2 activitati: o vizita de planificare in avans cu o durata de 2 zile la care participa liderii de grup si schimbul de tineri cu durata de 11 zile la care participa 48 tineri cu oportunitati reduse si 8 lideri.

In diseminarea rezultatelor proiectului se vor implica toate organizatiile partenere, in vederea obtinerii unei audiente crescute. Pentru aceasta vom

– posta informatii pe pagina de facebook a proiectului si pe site-urile organizatiilor partenere

– realiza brosura Leaders – distribuita gratuit

– realiza 7 mesaje video prin metoda Paper-animation cu tematica legata de leadership

– derula work-shopuri la 2 luni de la finalizarea schimbului de tineri in organizatiile partenere

– desfasura intalniri cu tinerii din organizatiile participante si alte organizatii interesate

Coordonator:

Asociația Generația Schimbării-AGES

 Parteneri:

Civic Organization “Development and Initiative”

Bulgarian Youth Association

Stowarzyszenie Sztukater

ASOCIACIJA APKABINK EUROPA

Karaman Genclik Kulubu Dernegi

Meraki

Power of Infinity

 Finanțator:

Finantat prin programul Erasmus+ gestionat în România prin Agenția Națională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale (ANPCDEFP).

Start: 01-10-2018 – End: 30-09-2019

Project Reference: 2018-2-RO01-KA105-049849

EU Grant: 37336 EUR

Programme: Erasmus+

Key Action: Learning Mobility of Individuals

Action Type: Youth mobility